Diagnose

Wanneer je hooikoortsklachten hebt is het verstandig om een arts te raadplegen. De voorgeschiedenis, een onderzoek en de klachten kan jouw arts voldoende informatie opleveren om de diagnose hooikoorts vast te stellen.

Intake gesprek
Allereerst zal de huisarts je een aantal vragen stellen over je medische geschiedenis en die van je familie, over je klachten en symptomen, en de manier waarop je dit eventueel al behandeld hebt. Een huisarts kan ook een lichamelijk onderzoek doen om te zoeken naar bijkomende aanwijzingen over mogelijke oorzaken van tekenen en symptomen.

De medische voorgeschiedenis, het lichamelijk onderzoek en de klachten kan jouw arts soms al voldoende informatie opleveren om de diagnose hooikoorts en een mogelijke behandeling te bespreken. Indien jouw arts er echter niet van overtuigd is dat je allergieën hebt, of indien hij veronderstelt dat je allergieën hebt, maar meer informatie nodig heeft over de mogelijke oorzaken, zal de huisarts je meestal doorverwijzen naar een specialist voor nader onderzoek.

Specialistisch onderzoek
Er zijn twee manieren om door middel van nader onderzoek vast te stellen of je hooikoorts hebt en zo ja, voor welke pollen je allergisch bent:

1. Er kan bloed afgenomen worden waarin via de RAST-methode (radio allergo sorbent testing) een allergie kan worden vastgesteld.
2. Een andere methode is de 'priktest' (intracutane allergietest) waarbij kleine hoeveelheden pollenextracten op jouw huid (arm of bovenrug) worden gedruppeld, waarna met een klein lancetje door de druppel heen een minuscuul gaatje in de huid wordt geprikt. Binnen een half uur ontstaat in het geval van een allergie een reactie rond de prikplaats bij het pollenextract waarvoor je allergisch bent. Hoe sterker de reactie (rode huid, galbult, jeuk), hoe sterker de allergie.

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.