Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van hooikoorts zijn de pollen van ambrosia, berk, beuk, bijvoet, eik, els, grassen, hazelaar, iep, populier, rogge, weegbree, wilg en zuring.

Pollen (of stuifmeel) komen van de meeldraden van bloemen en zijn nodig voor de voortplanting van de plant.


Ambrosia
Dit is een een-jarige plant afkomstig uit Noord-Amerika. Ambrosia bloeit in september en oktober. De plant komt steeds vaker voor in Nederland, waardoor ons hooikoorts seizoen met twee maanden verlengd wordt.


Berk
De berk groeit over het hele noordelijk halfrond. Ze kunnen goed tegen een koud klimaat en groeien vaak in moerassige omgevingen. De berk bloeit van midden Maart tot en met Mei.


Beuk
De beuk komt van nature in Europa voor. De vrucht is een noot, het beukennootje. Deze nootjes worden vooral door eekhoorns verzameld voor de wintervoorraad. De boom bloeit van in April en Mei.


Bijvoet
Bijvoet komt uit Europa, Azië en Noord-Afrika. In Nederland komt hij over het algemeen voor op bijvoorbeeld braakliggend terrein en langs wegen. De plant bloeit vooral in Augustus en September.


Eik
De eik die in Nederland voorkomt is na de laatste ijstijd vanuit Zuid-Spanje en Italië naar het noorden van Europa verplaatst. De vrucht van deze boom is een noot, de eikel. De boom bloeit van April tot en met Juni.


Els
De verschillende soorten els komen over het algemeen op het noordelijk halfrond voor. De boom leeft vaak onder natte omstandigheden, ze staan meestal langs de kant van het water. De els bloeit vooral in Februari en Maart.


Grassen
De grassen zijn de meest succesvolle plantenfamilies op aarde met rond de 9000 soorten. Er groeit zelfs een soort op Antarctica. Omdat er zoveel soorten zijn is de groei periode erg lang, vanaf midden April tot en met eind September.


Hazelaar
De hazelaar komt oorspronkelijk uit Europa en west Azië. De vrucht is een noot, de hazelnoot. De hazelaar begint te bloeien als er nog geen bladeren aan zitten, dat is van Januari tot ongeveer April.


Iep
De iep komt voornamelijk voor op het noordelijk halfrond. In Nederland is de boom vooral veel aangeplant in de kustprovincies. Hij is goed tegen de enigszins zilte zeewind bestand. Ook de iep bloeit eerder dan dat er bladeren aan de boom komen.


Populier
De populier komt oorspronkelijk uit het noordelijk halfrond. Voor een goede groei heeft deze boom veel licht nodig. De populieren groeien dan ook vooral aan bosranden en in de duinen. De groeiperiode is met name in Maart en April.


Rogge
Rogge is een graansoort en komt oorspronkelijk uit Turkije. Het wordt gebruikt voor roggebrood, maar ook om whisky te maken. Rogge bloeit voornamelijk in Mei.


Weegbree
De verschillende soorten weegbree komen overal over de wereld voor. Ze bloeien meestal in Augustus.


Wilg
De wilg komt vooral voor op het noordelijk halfrond in een koud tot gematigd klimaat. De wilg houdt van een natte bodem, daarom staan ze ook vaak langs het water. Deze boom bloeit meestal rond Maart en April.


Zuring
Zuring komt het meest voor op het noordelijk halfrond. De planten groeien meestal op een zure grond en wordt vaak als onkruid gezien. Het bloeit van Mei tot ongeveer Augustus.

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.