Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor soms zelfs hele kleine hoeveelheden van bepaalde stuifmeelkorrels van plantensoorten.

Wat is een allergie?
Een allergie is een overgevoeligheid van het afweersysteem op bepaalde stoffen, allergenen. Allergenen zijn niet schadelijk en bevatten altijd een soort eiwit. Bij mensen met een allergie valt het afweermechanisme niet alleen schadelijke indringers aan, maar ook de allergenen Tijdens deze reactie komt er histamine vrij, dit stofje is verantwoordelijk voor de ziekteverschijnselen die je krijgt bij een allergie.

Hooikoorts
Aan het eind van de 19e eeuw werd ontdekt dat de klachten van allergie voornamelijk voorkwamen aan het einde van de zomer, tijdens het hooien. De ziekte werd daarom "hooikoorts" genoemd. Maar hooikoorts wordt niet veroorzaakt door hooi, maar door stuifmeel van bloeiend gras. De uiteindelijke veroorzakers zijn eiwitten in het binnenste van het stuifmeel. De allergie is seizoens- en weersafhankelijk. In de bloeitijd van planten ontstaat een nies- en slijmreactie, waardoor ademhaling door de neus bemoeilijkt wordt en geprikkelde ogen optreden.

Manifestatie
Net zoals bij de meeste allergieën bouwt ook hooikoorts langzaam op. Meestal vertoont de allergie zich tussen de leeftijd van 8 en 25 jaar, na een eerste manifestatie komen klachten elk jaar terug. De klachten verminderen naarmate de persoon ouder wordt, meestal zijn de klachten na het 40e jaar een stuk minder, en zijn na een leeftijd van 55 jaar 'genezen'. Het komt zelden voor dat hooikoorts opkomt bij iemand ouder dan 40 jaar. Ongeveer 30 procent van de bevolking van Nederland heeft een aangeboren aanleg om allergisch te worden. Naar schatting 10 tot 20 procent heeft een deel van het jaar last van hooikoorts.

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.