Weeronline
Weeronline
  Blijf thuis in tuin of op balkon

  Ga niet op pad: geniet van het mooie weer in huis, tuin of op je balkon

  Aangemaakt: 04 mei 2020, 18:01 uur

  Met warm en zonnig lenteweer is het heel verleidelijk om op pad te gaan, maar doe dat niet. Alleen kinderen mogen vanaf 28 april weer beperkt sporten in teamverband en kunnen vanaf 11 mei deels weer naar school. Afgezien daarvan blijft het motto: geniet van het lekkere weer in en rondom je huis. Wij geven je tips hoe je thuis toch van het mooie weer kunt genieten in tijden van corona.

  Vanwege het coronavirus blijft het komende tijd belangrijk om zoveel mogelijk thuis te blijven. De overheid adviseert om alleen voor het broodnodige van huis te gaan en dan anderhalve meter afstand te houden tot andere mensen. Alle maatregelen kun je lezen op deze speciale pagina van de Rijksoverheid over COVID-19 en op de website van het RIVM.

  Tips om thuis van het mooie weer te genieten in tijden van corona

  • Vanaf 15 graden is het in de zon en uit de wind heerlijk om in je tuin of op je balkon te zitten. Achter glas of met het raam open is het al bij lagere temperaturen zalig in het zonnetje. Probeer op dit soort lentedagen zoveel mogelijk thuis je buitenmomenten te pakken. Zon en frisse lucht zijn namelijk goed voor je geestelijke gezondheid. Bovendien kleuren alle planten nu weer prachtig groen en wat is er mooier dan het frisse lentegroen in je eigen tuin!
  • De lente is de ideale tijd om in je tuin te werken. Dat kan zelfs bij een beetje vorst al. Heb je nog klusjes of wil je nieuwe planten poten, dit is het moment! Voor nieuwe planten hoef je overigens niet naar een tuincentrum toe. Vaak kun je de mooiste of gekste planten gewoon thuis bestellen en laten bezorgen.
  • In deze tijd van het jaar is de zon krachtig genoeg om vitamine D aan te maken. Dit gebeurt ongeveer vanaf zonkracht 3. Vitamine D is goed voor de weerstand en maakt je botten sterker. Wanneer je gaat zonnen in je eigen tuin of op het balkon geldt wel: geniet, maar zon met mate. Omdat onze huid nu nog heel licht is, kun je namelijk snel verbranden. Bij zonkracht 4 kan je huid al na een half uur verbranden. Wordt er zonkracht 5 verwacht dan is het al na 20 minuten in de zon nodig om een gevoelige huid te beschermen. Vanaf 40 minuten verbranden veel mensen. De hoogste zonkracht wordt tussen 12 en 15 uur gehaald. Daarvoor en erna verbrand je minder snel.
  • Slaat de verveling na een paar uur zonnen toe? Een goed boek of je favoriete muziek kan je helpen om je hoofd leeg te maken. Bovendien is het leuk om te kijken welke verschillende vogels of andere dieren er allemaal in en rondom je tuin leven. De natuur is dichterbij dan je denkt!

  Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Crisis Centrum van de Rijksoverheid.

  Foto: ANP XTRA

  Door: Yannick Damen