Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

20 augustus 2019

In de landen rondom de Middellandse Zee is het prima zomerweer met veel zon en zomerse tot tropische temperaturen. In het westen van Europa is het wisselvallig en vrij koel, maar later in de week knapt het weerbeeld op en gaan de temperaturen omhoog. Flinke regen- en onweersbuien vinden we vandaag in Centraal-Europa met vooral in het zuiden van Duitsland, de Alpenlanden en het noorden van Italië flink wat regen. Later in de week verdwijnen de buien en gaat de zon schijnen. Het wordt dan ook geleidelijk warmer.

West-Europa

Frankrijk
De eerste dagen is er een mix van zon en stapelwolken. In het midden en zuiden van het land is bovendien kans op buien en daarbij is onweer mogelijk. De temperatuur stijgt naar 20-25 graden. Later in de week is het overal droog en gaat de zon flink schijnen. De temperatuur stijgt naar 25-30 graden. Aan de Côte d'Azur en op Corsica schijnt de zon en wordt het 28-32 graden.

Groot Brittannië
Het is wisselvallig zomerweer naast geregeld zon ook elke dag kans op buien. In Schotland is het meest bewolkt en regenachtig en daar wordt het maximaal 16-20 graden. Ook in het westen van Engeland en in Wales komt het regelmatig tot buien en is het 17-19 graden. In Engeland schijnt vaker de zon en is het met 20-23 graden ook warmer. Later in de week wordt het in Londen 24-25 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
De komende dagen houdt het zomerse weerbeeld aan. Op het vasteland komen enkele stapelwolken voor, maar het algemene beeld blijft zonnig. De temperatuur stijgt naar 31-33 geraden, later in de week naar 33-36 graden. Op de eilanden waait een stevige bries die voor enige verkoeling zorgt. De temperaturen zijn prima met op Kreta 27-30 graden en op de eilanden in de Egeïsche Zee 31-35 graden.

Italië
Het noorden heeft de komende dagen kans op enkele regen- en onweersbuien. In Milaan en Venetië wordt het circa 30 graden. Door de buien kan het broeierig aanvoelen. In Toscane, Rome en op Sardinië is het met 34-35 graden het warmst. De wind is krachtiger in het zuiden en op Sicilië. Het wordt daar 29 tot 32 graden. Aan de Adriatische Zee is het prachtig strandweer met volop zonneschijn en 31 graden.

Kroatië
Het blijft prachtig weer de komende dagen! In het binnenland kunnen enkele stapelwolken voorkomen. Aan de kust komt nauwelijks bewolking voor en de zon schijnt volop. De temperatuur komt in het hele land boven 30 graden. Dinsdag kan het zelfs nog een paar graden warmer worden. Later in de week neemt de bewolking en kans op een bui toe in het binnenland, aan de kust blijft het droog en warm.

Portugal
Het is voor vakantiegangers prima zomerweer met veel zon. Soms trekken wat wolkenvelden over, maar het blijft droog. De temperatuur gaat de komende dagen weer omhoog. Aanvankelijk is het in het westen 23-29 graden, later in de week is het 30-36 graden in ondermeer Porto en Lissabon. Landinwaarts kan het 35-37 graden worden. Ook aan de Algarve schijnt de zon en is het 25-30 graden.

Spanje
In het noorden komen wolkenvelden voor en is kans op enkele buien en daarbij is ook onweer mogelijk. Ook in de Pyreneeën is de buienkans groot. De temperatuur stijgt in de bewolkte gebieden naar 20-25 graden. Elders veel zon en droog. Het is warm met aan de costa's temperaturen van 27-33 graden. In het binnenland wordt het 32-38 graden. Op de Canarische Eilanden schijnt de zon en is het 30 graden.

Turkije
Aan de west- en zuidkust is het zonovergoten met enkele stapelwolken. De temperatuur stijgt dagelijks naar 33 tot 38 graden in onder andere Izmir en Antalya. Aan de noordkust komen enkele stapelwolken voor en is bovendien kans op enkele buien. De temperatuur is met 25-30 graden wat lager, maar later in de week is het in Istanboel weer 31-32 graden met veel zon.

Centraal Europa

Duitsland
Verspreid over het land komen enkele buien voor, maar de meeste en zwaarste buien zijn voor het zuiden van het land met ook kans op onweer. De temperatuur stijgt naar 17-19 graden in het zuiden en naar 20-24 graden elders. De komende dagen verdwijnen de buien en gaat de zon flink schijnen. Het wordt dan ook warmer met later in de week temperaturen van 25-29 graden.

Oostenrijk
Het is wisselvallig zomerweer. De eerste dagen komt het vooral aan de noordkant van de Alpen tot flinke regen- en onweersbuien, later in de week komen de meeste buien in Karinthië voor. Vooral in Vorarlberg regent het flink. Later in de week is het aan de noordkant droog met geregeld zon. De temperatuur stijgt naar 20-25 graden, later in de week wordt het overal enkele graden warmer.

Zwitserland
Het is bewolkt en regenachtig en met 15-20 graden ook koel. De komende dagen knapt het weerbeeld op en gaat de zon geregeld schijnen, maar in het oosten is eerst nog een buienkans. Het wordt duidelijk warmer met later in de week temperaturen van 25-30 graden. De sneeuwvalgrens ligt rond de 2600 meter.


Rico Schröder Rico Schröder Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.