Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

12 dec. 2019

Aan de Spaanse costa's en op de Canarische Eilanden is het zonnig en liggen de maxima rond 20 graden. Wel waait het soms flink. In West- en Centraal-Europa is het wisselvallig. In de noordelijke en vooral westelijke Alpen valt morgen en zaterdag flink wat sneeuw. Geleidelijk wordt het zachter. In Parijs wordt het vandaag 9 graden en zondag 12 graden.

West-Europa

Frankrijk
Komende tijd is het wisselvallig. Dagelijks is kans op buien en geregeld valt ook langere tijd regen. Ook kan het soms bovendien stevig waaien, vooral aan de westkust, maar ook in de Alpen. In Parijs is het met circa 10 graden vrij zacht voor de tijd van het jaar. Aan de zuidkust is het aanvankelijk 10-14 graden, maar loopt de temperatuur op naar 14-17 graden in het weekend.

Groot Brittannië
Het is typisch Brits weer. Een stevige wind blaast talrijke buien over de Britse eilanden en daar komt voorlopig geen verandering. Het weerbeeld laat wolken zien, maar ook zonnige perioden. In Londen wordt het een graad of 9. In de Schotse steden is het met circa 5 graden een stuk kouder. In de Schotse Hooglanden valt bij buien (smeltende) sneeuw en kan het wit worden.

Zuid-Europa

Italië
Er trekken enkele buien over het land, maar tussendoor zijn er ook flinke zonnige perioden. Morgen krijgt het hele land met veel buien te maken. In de hogere delen in het noorden valt sneeuw. Het weekend laat overwegend droog weer zien. In Rome is het aanvankelijk 13 graden, in en na het weekend loopt de temperatuur op naar 17 graden. Op Sicilië kan het dan 20 graden worden.

Portugal
Het zuiden houdt het komende dagen droog en daarbij wisselen zon en wolken elkaar af. Het midden en vooral het noorden maakt grote kans op regen. Vanaf zondag neemt de buienkans overal flink toe. In zowel Lissabon als Faro is het 16-17 graden. Hogere temperaturen zijn te vinden op Madeira met in Funchal circa 20 graden. Het blijft daar overwegend droog en de zon moet wolkenvelden naast zich dulden.

Spanje
Over het algemeen blijft het droog aan de costa's en de Balearen en zijn er zonnige perioden. Wel waait het regelmatig stevig. Het wordt 15 graden in Barcelona, 17 op Mallorca en 19 in Málaga. Morgen is het nog een paar graden warmer. Na het weekend neemt de kans op buien toe. Op de Canarische Eilanden is er veel zon met maxima van 20-25 graden. Lokaal kan het wel krachtig waaien.

Centraal Europa

Duitsland
Voorlopig is het wisselvallig weer met dagelijks kans op buien, maar ook droge dagdelen. In de heuvels en bergen kan (smeltende) sneeuw vallen. In Berlijn is het koud met overdag 4 graden. In het weekend wordt het zachter met 9 graden. Wie een kerstmarkt in het westen van Duitsland bezoekt moet rekening houden met buien. In Aachen is het zondag een graad of 10.

Oostenrijk
In veel skigebieden ligt voldoende sneeuw en is meer dan de helft van de pistes en liften al in gebruik. In skigebied Kitzbühel & Kirchberg ligt 30-52 cm en komende dagen kan af en toe een beetje sneeuw vallen. Zondag en begin volgende week is het droog met zon. Wel dooit het dan overdag flink.

Zwitserland
Op veel plaatsen valt morgen en zaterdag 10-30 cm verse sneeuw. In de noordelijke en westelijke delen valt meer dan in de zuidelijke regio's. Zaterdag gaat de neerslag in de lagere gebieden over in natte sneeuw of regen. Zondag en begin volgende week is het droog met zon. Halverwege de week staat weer neerslag op het programma. In de bergen is dit sneeuw, in de dalen onder 1500 meter veelal regen.


Johnny Willemsen Johnny Willemsen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.