Woensdag 26 jun

Weerbericht Nederland

Wolken en zon, 19-30 graden
26 juni 2019, 11:53 uur
De westelijk kustgebieden en het noorden houden vanmiddag wolkenvelden. In het binnenland is het zonnig. Er zijn vanmiddag grote temperatuurverschillen met 19-22 graden aan zee tot 30 in Limburg. Komende dagen blijft het droog en meestal zonnig. In het weekend gaat de temperatuur flink omhoog met zaterdag op veel plaatsen 30-34 graden.

Aan zee is het 16-17 graden en in het oosten en zuidoosten al ruim 25 graden. In het noorden en westen is het op veel plaatsen grijs. In het zuiden, midden en oosten is het zonnig of wisselend bewolkt. De bewolking lost daar nu snel verder op.

Vanmiddag is het landinwaarts zonnig, maar de westelijke kustgebieden en het noorden hebben regelmatig wolkenvelden vanaf zee. Pas wel op met de zon, want de zonkracht is aan het begin van de middag 7-8. Hierdoor kan je binnen 15 minuten verbranden.

Er zijn grote temperatuurverschillen. Op de Wadden wordt het 19 graden en in de kustgebieden 20-22 graden. In het oosten en zuidoosten wordt het 28-31 graden met de hoogste maxima in Limburg. In Utrecht wordt het circa 25 graden. De wind is matig en waait uit het noorden.

Ook vanavond houden de verschillen aan. Op veel plaatsen is het tot zonsondergang zonnig met rond 22:00 uur 20 graden in Utrecht tot 24 graden in Limburg. In het noorden is het wisselend bewolkt en is het 14-17 graden.

Vannacht koelt het af naar 11-13 graden en kan het met de ramen open ook landinwaarts in huizen goed afkoelen. In het zuiden liggen de minima op 14-15 graden. De bewolking breidt vanuit het noorden wat uit, maar de zuidelijke helft houdt brede opklaringen.

Morgenochtend start in het zuiden zonnig, in het midden wisselend bewolkt en in het noorden overwegend bewolkt. Gedurende de ochtend lost veel bewolking op, maar de noordelijke kustregio blijft gevoelig voor aanvoer van nieuwe wolken vanaf zee. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is matig van kracht. Aan het einde van de ochtend is het 16 graden op de Wadden tot 24 in Limburg.

Morgenmiddag is het in vrijwel het hele land volop zonnig, alleen het noordelijk kustgebied blijft gevoelig voor wolken vanaf zee. Er waait een matige noordenwind. Langs de westkust wordt de wind zelfs soms vrij krachtig, 5 Bft. Deze wind veroorzaakt grote temperatuurverschillen. Op de Wadden wordt het maximaal 17 graden, langs de westkust en in het noorden circa 20 graden en in de rest van het land 22-27 graden met de hoogste maxima in Limburg en het zuiden van Brabant.

Morgenavond is het in het midden en zuiden tot zonsondergang zonnig. In het noorden neemt de bewolking gedurende de avond toe. Rond 22:00 uur is het 15-16 graden in het noorden en vlak langs de westkust, 16-18 in het midden en 19-22 graden in het zuiden en zuidoosten van het land. In de nacht naar vrijdag koelt het af naar 9-10 graden in het noorden en oosten. Aan zee en in het zuiden blijft het met 11-14 graden iets warmer.

Vrijdag start in het noorden nog met bewolking, maar al snel breekt ook daar de zon door. De rest van de dag is het in het hele land volop zonnig. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en het wordt 19 graden op de Wadden tot lokaal 28 graden in het zuiden. In Amsterdam, Utrecht en Arnhem wordt het circa 26 graden. In Groningen wordt het 22 graden.

Zaterdag draait de wind naar het zuidoosten en voert weer hele warme lucht aan. In grote delen van het land wordt het tropisch met 30-34 graden. De hoogste maxima zijn voor Brabant en Limburg. In het noorden wordt het 27-29 graden en op de Wadden circa 25 graden. Het weerbeeld: volop zonnig.

Zondag draait de wind naar het westen en dit levert weer wat lagere temperaturen op. In de kustgebieden wordt het 22-25 graden. In het binnenland 25-30 graden met de hoogste maxima in Limburg, de Achterhoek en Twente. Het wordt een zonnige dag met enkele stapelwolken. De kans op een bui is heel klein.

Begin volgende week is de kans op enkele buien groter, maar echt nat wordt het weerbeeld voorlopig niet. De wind blijft een aantal dagen vanaf zee waaien, uit richtingen tussen west en noord. De temperatuur gaat daardoor omlaag. Maandag wordt het nog 20 graden aan zee tot lokaal 25 in het zuidoosten. Dinsdag wordt het 18-22 graden.

Daarna lijkt de temperatuur weer enkele graden op te lopen met maxima rond 24 graden. De kans op overwegend droog en vrij zonnig weer is dan behoorlijk groot.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.